Onçaparda, druhá najväčšia mačkovitá šelma v Brazílii: dozviete sa viac o tomto zvierati

Joseph Benson 05-08-2023
Joseph Benson

Spoločné názvy Puma V Brazílii sa termín Suçuarana (Puma), leví záliv a Suçuarana používa na označenie mäsožravého cicavca, ktorý patrí do rodu Puma.

A hoci je pôvodom z Ameriky Tento druh sa vyskytuje aj v Európe, kde sa nazýva "puma".

Takže toto je suchozemský cicavec, ktorý má a širšie geografické rozšírenie na západe Rozprestiera sa od Britskej Kolumbie, ktorá sa nachádza v Kanade, až po najjužnejšiu časť Čile.

Inými slovami, biotop sa pohybuje od púštnych lokalít so subarktickým alebo tropickým podnebím až po husté lesy.

Preto tento druh jaguára žije na miestach ktoré boli človekom upravená stránka ako sú poľnohospodárske plodiny a pastviny.

Na rozdiel od veľkých mačiek puma nie je schopná revať.

Vokalizácia je teda podobná mňau, viac informácií nájdete nižšie:

Klasifikácia:

  • Vedecký názov - Puma concolor;
  • Čeľaď - Felidae.

Aké sú vlastnosti pumy?

Ide o veľkú mačkovitú šelmu, ktorá je najväčším členom svojej čeľade.

Takže, koľko kilogramov váži a puma a aký je váš veľkosť ?

Samce vážia od 53 do 72 kg a samice sú menšie, vážia od 34 do 48 kg.

Takto si uvedomte, že bol pozorovaný samec s hmotnosťou 120 kg.

Pokiaľ ide o veľkosť, jej dĺžka sa pohybuje od 86 do 155 cm, pričom sa nepočíta chvost.

Dlhý chvost meria až 97 cm a má tvar písmena "J".

Okrem toho je zviera v kohútiku vysoké 60 až 70 cm.

O telo Puma je úzka a dlhá a zadné končatiny sú v porovnaní s ostatnými mačkovitými šelmami najdlhšie.

Preto sa predpokladá, že tento rozdiel v nohách je spôsobený tým, že veľké skoky dosahujú výšku až 5,5 m.

Pokiaľ ide o farba dospelých Na chrbte je od svetlosivej po červenohnedú.

Ventrálne časti puma majú svetlejší odtieň blízky bielej farbe.

Špička chvosta, zadná časť uší a bočná časť papule sú tmavohnedé alebo čierne.

Uprostred papule a brady je biely odtieň.

Pokiaľ ide o sfarbenie kurčiat je viac matný a telo má rozety, pričom tento vzor pretrváva až do prvých 14 týždňov života.

Zreničky sú tiež odlišné, pretože keď sa mláďatá narodia, sú modré a v dospelosti sú zlatisté alebo sivé.

Nakoniec, ako a unca hnedej farby pohybuje sa ?

Zväčša sa pohybuje chôdzou, ale je aj výborným plavcom.

Chov pumy

Cyklus Puma V zajatí sa pohybuje od 12 do 16 dní, vo voľnej prírode sa pohybuje od 3 do 4 mesiacov.

Ak sú mláďatá odstránené alebo sa narodia mŕtve, samica po niekoľkých týždňoch začne novú ruju.

Pozri tiež: Veľký biely žralok je považovaný za jeden z najnebezpečnejších druhov na svete

Systém párovanie by bolo promiskuitný Samička môže kopulovať s viacerými samcami.

Čoskoro potom sa tehotenstvo modelu Puma hard najneskôr, 96 dní Môže sa narodiť až 6 šteniat.

Preto pri pohľade na svet pôrody sa vyskytujú počas celého roka, ale existujú aj výnimky.

Napríklad v Severnej Amerike sa kvôli tuhej zime rodí medzi aprílom a septembrom.

Mimochodom, v južnej časti Čile sa mláďatá rodia od februára do júla.

O hmotnosť Keď sa narodia, vážia od 226 do 453 gramov a oči sa im otvoria až po 2 týždňoch.

Vo veku 6 týždňov môžu jesť mäso a až po treťom mesiaci prestávajú byť dojčené.

Preto mláďatá vo veku 6 mesiacov lovia so svojimi matkami a vo veku 1,5 až 2,5 roka sa stávajú " subdospelí ".

Inými slovami, sú nezávislé, ale ešte nie sú zrelé, pretože puma sa rozmnožuje až vo veku 3 rokov.

Na druhej strane si uvedomte, že nie všetky samice sa v danej populácii rozmnožujú.

Podľa údajov získaných v Novom Mexiku 75 % matiek opúšťa svoje deti.

Samice, ktoré sa starajú o mláďatá, sú za ne plne zodpovedné, pretože sa môžu spájať so samcami.

Nespolupracujú však pri starostlivosti o malé deti.

A čo je očakávaná dĺžka života jaguára?

Vo voľnej prírode sa zviera dožíva 8 až 13 rokov a najstarší jedinec v zajatí mal 19,5 roka.

Potraviny

Zuby Puma dosahujú najväčšiu veľkosť, keď má zviera dva roky.

A keď ste starší, môžete si všimnúť, že zuby sa zmenšujú z dôvodu opotrebovania zubov.

Takto má tento druh dobre vyvinuté mrchožrúty, ktoré slúžia na rozhrýzanie a rozrezávanie tvrdých častí koristi.

Žalúdok týchto jedincov je rovnako jednoduchý ako u iných mačkovitých šeliem a možno v ňom uskladniť až 10 kg potravy.

Napriek tejto kapacite zje samica maximálne 2,7 kg mäsa denne a samec až 4,3 kg.

Preto je puma mäsožravá, čo z nej robí dôležitú dravec jeleň .

Z tohto dôvodu sa v Južnej Amerike živí druhmi rodu Blastocerus, Hippocamelus a Mazama.

Už v Severnej Amerike sa v potrave vyskytujú jedince rodu Odocoileus.

Stratégia útoku na jeleňa spočíva v tom, že ho jaguár prenasleduje a útočí na jeho tvár alebo krk.

A pretože je to oportunistický predátor zviera môže jesť podľa dostupnosti koristi v prostredí.

Preto je súčasťou ich stravy hmyz, ryby, vtáky a plazy.

Ďalšími príkladmi veľkej koristi sú rysy (Lynx rufus), vlci (Canis lupus) a mladé grizly (Ursus arctos).

Na to jaguár využíva sluch a zrak, ako aj stratégie prepadnutia zo zálohy.

Kuriozity

Pokiaľ ide o určenie pohlavia z adresy puma Nie je to však jednoduchá úloha.

Je to preto, že muži nemajú navonok zreteľný penis.

Mimochodom, semenníky nie sú mimo tela v miešku žiadnym zjavným spôsobom.

Rozlišovanie pohlaví je preto komplikované, najmä keď hovoríme o šteniatkach a mláďatách.

Je tiež dôležité zdôrazniť zaujímavosť týkajúcu sa poddruh :

Podľa morfologických štúdií existuje 32 poddruhov, ktoré sa delia podľa geografického rozšírenia a roku klasifikácie.

Napriek tomu genetické štúdie naznačujú, že existuje len 6 poddruhov.

V opačnom prípade, ako jaguár súvisí s ľuďmi ?

Ako bolo uvedené v úvode, živočích sa prispôsobuje prostrediu ovplyvnenému človekom.

A to napríklad kvôli prítomnosti potkanov, ktoré slúžia ako potrava.

Pozri tiež: Čo znamená snívať o visiacom zámku? Výklady a symbolika

Puma sa však bojí človeka, takže útoky sú zriedkavé.

Nakoniec by sme mali hovoriť o ochrana pumy :

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov je stav zvieraťa "málo znepokojujúci".

Dôvodom je jeho široké rozšírenie na rôznych miestach sveta.

Tento druh je však uvedený v prílohe II k Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín.

Pozornosť si vyžadujú najmä populácie žijúce na východe Severnej a Strednej Ameriky.

V dôsledku toho sa populácia pumy v Severnej Amerike znížila o viac ako 50 %, čo v niektorých oblastiach spôsobilo jej vyhynutie.

Vo všeobecnosti je rozšírenie vo svete široké.

Populácie v niektorých regiónoch však trpia útokmi predátorov a pytliactvom a vymierajú.

Kde žije zviera puma?

Predovšetkým, kde v Brazílii sú pumy ?

Vo všeobecnosti tento druh žije v Pantanale, v kontaktnej oblasti medzi Amazonkou a Cerrado, podobne ako v amazonských savanách.

Niektoré ľudské aktivity však tento druh vyhubili v pobrežnom pásme od Maranhão po Sergipe.

Môžeme sem zaradiť aj východnú časť Bahie.

Dokonca aj v severovýchodnej časti štátu São Paulo využíva puma úseky s rozlohou 30 alebo 14 hektárov, hoci na niektorých miestach Atlantického lesa nevyužíva menej ako 300 hektárov.

Pokiaľ ide o celosvetová distribúcia Potvrdilo sa to aj v teritóriu Yukon, ktoré sa nachádza na severozápade Kanady.

Malá populácia žije aj na Floride, konkrétne v oblasti Everglades.

Môže sa vyskytovať aj v iných regiónoch Spojených štátov amerických, pretože do nich bola introdukovaná jelenica.

Vyskytuje sa teda od Kanady až po južnú časť pohoria Andy.

To znamená, že ak druh nájde miesto na prežitie s malým počtom predátorov a bez lovcov, je možné, že bude žiť na viacerých miestach.

Nachádza sa napríklad na miestach plných vegetácie, ako aj na púšťach a v úplne suchých oblastiach.

Jediným biómom a miestom, kde sa tento druh nedá vôbec pozorovať, je tundra.

V tomto biome sú priemerné teploty extrémne nízke, napríklad -28 °C.

Páčili sa vám tieto informácie? Zanechajte svoj komentár nižšie, je pre nás dôležitý!

Informácie o Jaguárovi vo Wikipédii

Pozri tiež: Jaguár: charakteristika, kŕmenie, rozmnožovanie a jeho biotop

Navštívte náš virtuálny obchod a pozrite si propagačné akcie!

Joseph Benson

Joseph Benson je vášnivý spisovateľ a výskumník s hlbokou fascináciou pre zložitý svet snov. S bakalárskym titulom v odbore psychológia a rozsiahlym štúdiom analýzy snov a symboliky sa Joseph ponoril do hlbín ľudského podvedomia, aby odhalil záhadné významy našich nočných dobrodružstiev. Jeho blog Meaning of Dreams Online predstavuje jeho odborné znalosti v oblasti dekódovania snov a pomáha čitateľom porozumieť posolstvám skrytým v ich vlastných spánkových cestách. Josephov jasný a výstižný štýl písania v spojení s jeho empatickým prístupom robí z jeho blogu zdroj pre každého, kto chce preskúmať fascinujúcu ríšu snov. Keď Joseph nelúšti sny alebo nepíše pútavý obsah, možno ho nájsť pri objavovaní prírodných divov sveta, pričom hľadá inšpiráciu v kráse, ktorá nás všetkých obklopuje.